Traditioneel parket

Traditioneel of wel tapisparket. Tapis betekent op z’n Frans gezegd Tapijt. Niet voor niets, want het hout, ongeacht welke houtsoort, wordt als laag van 6 of 9 mm dik en 71 mm breed (ook leverbaar als 90 en 120 mm.) als een soort “tapijt” op een tussenvloer van spaanplaat of op mozaïek eiken gelijmd en vernageld.

Plaatsen
Traditioneel of tapisparket kan meerdere keren geschuurd worden, waardoor een levensduur tot wel 100 jaar kan worden behaald. De tussenvloer wordt eerst verlijmd op de bestaande houten-, zandcement-, beton- of anhydrietvloer met als groot voordeel dat de vloer ontzettend stil is omdat er geen klankkasteffect is zoals bij zwevende vloeren. De spaanplaat tussenvloer wordt dan in zijn geheel vlak geschuurd waarna de tapisstroken “koud” tegen elkaar aan en worden geplaatst met aan de onderkant volledige verlijming en daarna vernageld.

De echte traditionele parketvloer of tapisparketvloer herkent u aan de gevulde spijkergaatjes, al vallen ze nauwelijks op. De vloer moet na het leggen geschuurd, gevoegd (met voegenkit en houtstof) en afgewerkt worden. Hierbij heeft u keuze uit verschillende afwerkingsmogelijkheden zoals olie, was, hardwaxolie of lak.

Houtsoorten 

Klik hier voor een overzicht van diverse houtsoorten. Kies >Legpatronen >Houtsoorten

Patronen
Traditioneel tapisparket kan worden gelegd in verschillende patronen. Denk bijvoorbeeld aan een visgraatpatroon met band en bies, een Hongaarse of Weense punt, een blokpatroon of zelfs een volledig zelf verzonnen patroon. Keuze genoeg, want er zijn ook nog eens meer dan 40 verschillende houtsoorten verkrijgbaar.

visgraat parketvloer eiken met rand
visgraat vloer donker
Vraag uw offerte aan bij van Mierlo Parket.

Diverse patronen

Verouderd eiken visgraat

Leveren en plaatsen Muiracatiara Duoplank 5

Muiracathiara bourgogneparket

Eiken visgraat

Eiken Mozaiek 16x16cm

Eiken Hongaarsepunt

Bamboe strokenparket

Afzelia visgraat

Jatoba Bourgogneparket

Afzelia tapisparket

De voordelen van een traditionele parketvloer

 • Vele houtsoorten leverbaar

  Omdat tapis een onbehandeld product is dat door de parketteur na plaatsing geschuurd en afgewerkt wordt is dit type vloer te verkrijgen in meer dan 30 houtsoorten in diverse selecties.

 • Leverbaar in vele standaard maten

  Tegenwoordig zijn er standaard maten voor tapis om het wat overzichtelijker te maken voor de consument. Vroeger had elke producent zijn eigen maatvoering en was het dus vaak appels met peren vergelijken.

 • Leverbaar in klantspecifieke afmetingen voor bijvoorbeeld aanheling op uw bestaande vloer

  In het geval dat uw vloer uitgebreid wordt of gerenoveerd moet worden kan Van Mierlo parket altijd de door u gevraagde afmetingen laten produceren zodat er geen verschil is tussen het oude en nieuwe deel van uw parketvloer.

 • Vele patronen mogelijk

  Tapis is te leggen in stroken (van wisselende lengtes), in visgraatpatroon, Hongaarse punt, blokpatroon of bijvoorbeeld een Versaillespatroon.

 • Vrijwel elke afwerking mogelijk

  Omdat tapis pas afgewerkt wordt na het plaatsen is vrijwel elke afwerking mogelijk zoals (kleur)olie, hardwaxolie, lak of Skyltlak voor een onbehandelde uitstraling